T24 Dış Haberler
Sinir bilimi ve biyomedikal mühendisliği ortak start-up’ı BrainBridge, dünyanın ilk “kafa nakli” bilim kurgu konseptini, ses efektleriyle tamamlanan sekiz dakikalık bir videoyla sundu.
Yayınlanan demosunda tamamen robotik olduğu görülen sistem, bir taşıma bandı aracılığıyla donör ve alıcı vücutlarının kafalarını eş zamanlı olarak çıkarıyor ve diğeriyle değiştiriyor.
BrainBridge, sistemin ölümcül kanser, Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıklar ve felç gibi tedavi edilemeyen rahatsızlıklardan muzdarip hastalara yeni bir umut sunacağını söylerken, aşılması gereken birkaç büyük engelden biri, tıbbın şu ana kadar sinir ve omurilik hasarını yeterince onaramaması.
BrainBridge yetkilileri, “Kısa vadede projenin omurilik rekonstrüksiyonu ve tüm vücut naklinde çığır açmasını bekliyoruz. Ancak uzun vadede proje, bildiğimiz sağlık hizmetlerini dönüştürecek alanlara doğru genişleyecektir” diye konuştu.
Konsept, bir biyoteknoloji uzmanı ve bilim iletişimcisi olan Dubai merkezli proje lideri Hashem Al-Ghaili‘nin buluşu.
Al-Ghaili, “BrainBridge konseptinin her adımı, çeşitli bilim alanlarındaki uzmanlar tarafından yürütülen ve yayınlanan kapsamlı bilimsel araştırmalara dayanarak dikkatle düşünüldü. Teknolojimizin amacı tıp biliminde mümkün olanın sınırlarını zorlamak ve yaşamı tehdit eden koşullarla mücadele edenler için yenilikçi çözümler sunmaktır. Teknolojimiz, sadece birkaç yıl önce hayal bile edilemeyen, hayat kurtaran tedavilere kapılar açmayı vaat ediyor.” dedi.
Nakil için donör, işlevsel bir vücuda ve iyi durumdaki organlara sahip ancak beyin ölümü gerçekleşmiş bir hasta olacak
BrainBridge’in planları uyarınca operasyon yapay zeka destekli robot cerrah kullanılarak gerçekleştirilecek.
Şirket yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, “Süreçte beyin hücresi bozulmasını önlemek ve kusursuz uyumluluk sağlamak için gelişmiş yüksek hızlı robotik sistemler kullanılacak. Tüm prosedür, omuriliğin, sinirlerin ve kan damarlarının hassas bir şekilde yeniden bağlanmasını kolaylaştırmak için gerçek zamanlı moleküler düzeyde görüntüleme ve yapay zeka algoritmaları tarafından yönlendiriliyor” ifadelerine yer verildi.
Kaydedilen ilk kafa naklinin 1908’de bir köpeğe yapılmaya çalışıldığı ancak başarısızlıkla sonuçlandığı biliniyor.
Dr Vladimir Demikhov, 1950’lerde köpeklere canlı kafa aşılayarak etkili bir şekilde iki başlı köpekler yarattı. Bu teknik o yıllarda kafa nakli olarak nitelendirilmedi ve deneklerin hiçbiri uzun yaşamadı.